Lastmilesolutions
Image default
Kinderen

Is de bezorgdheid van ouders over gamende kinderen terecht?

We leven in een tijd dat steeds meer online gaat en dat er steeds technologische veranderingen zich voordoen. Dit is ook te zien in het spelen van spelletjes. Vroeg speelden kinderen met lego, duplo of puzzels en dat is tegenwoordig wel anders. Alle spelletjes die worden gespeeld tegenwoordig gebeuren online via een console, computer of een ander elektronisch apparaat. Dit brengt ook de bezorgdheid van ouders steeds meer naar voren. Ouders zijn bang dat de kinderen niet genoeg beweging krijgen en te veel achter een beeldscherm zitten en niks leren. Is deze aanname eigenlijk wel terecht? Is gamen zo slecht? Zijn er geen voordelen van gamen? Dit zijn vragen die verder in deze blog worden beantwoord.

Zijn de bezorgdheden terecht?

Het antwoord is ja en nee. De aannames zijn deels terecht. Het is inderdaad zo dat kinderen de afgelopen jaren steeds minder bewegen en dit heeft invloed op de gezondheid. Zo blijkt dat er steeds meer overgewicht voorkomt bij jonge kinderen. Dit is een probleem waar zeker aan gewerkt moet worden. Waarom ook nee kan worden gezegd is omdat er ook voordelen aan gamen kleven. Deze voordelen worden verder besproken.

Waarom is gamen goed voor kinderen?

Steeds meer volwassenen en ouders van kinderen komen erachter dat gamen ook bepaalde voordelen met zich meebrengt. Zo is het namelijk zo dat gamen voor plezier zorgt, maar ook educatief kan zijn en kan zorgen voor sociale interactie tussen kinderen. Als ouder wil je dat je kind gelukkig is en gamen kan daarbij helpen. Gamen wordt gezien als ontspanning en als uitlaatklep voor jongeren. Tevens kan gamen dus educatief zijn. Er bestaan namelijk bepaalde soorten games die kinderen dingen bijleren. Zo is het zelfs zo dat typcursus niet meer de ouderwetse cursussen zijn, maar zijn verwerkt in games. Dit blijkt in de praktijk erg goed te werken. Verder leer je games ook nadenken om bepaalde moeilijkheden op te lossen, leer je te verliezen en winnen en moet je voor bepaalde games andere talen lezen en zelfs rekenen. De sociale interactie tussen kinderen is ook iets wat een groot voordeel is van gamen. Kinderen die met elkaar spelen leren van elkaar en ontwikkelen zich sneller. Gamen zorgt ervoor dat je kind nieuwe mensen ontmoet en steeds leert hoe iemand net iets anders in elkaar zit. Dit is ook goed voor de ontwikkeling van je kind.

Wat kan je als ouder doen?

Nu besproken is wat de voor- en nadelen zijn van gamen is het goed om verder in te gaan op wat ouders kunnen doen. Het minder bewegen is niet goed, daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kind. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind na elk uur gamen even zijn of haar benen strekt en een klein rondje loopt. Verder is het ook goed om te kijken naar de voeding. Friet en ander junkfood is natuurlijk erg lekker, maar als je dit combineert met weinig bewegen is dit niet goed voor de gezondheid. Om de gezondheidsproblemen te voorkomen is het ook goed om voor een goede gaming set up te zorgen. Dit betekent dat je een bureau moet aanschaffen voor de grootte van je kind, misschien wel verstelbaar, en dat je een bureaustoel moet aanschaffen waar je kind in een goede houding achter het scherm kan zitten. Voor gamen zijn ook bepaalde stoelen ontworpen. Zo kan je de beste gaming stoel krijgen voor je kind bij bepaalde partijen. Deze gamestoelen zijn in veel manieren verstelbaar, en hebben daarbij ook een stoere uitstraling.