Lastmilesolutions
Image default
Zakelijk

Grote bestanden veilig versturen

Het versturen van grote bestanden gaat vaak niet via e-mail. Een alternatieve manier om deze grote bestanden te versturen kan dan zijn om bijvoorbeeld cloud- of transferprogramma’s te gebruiken, maar welke oplossingen zijn veilig om te gebruiken? In dit artikel vertellen we je meer over hoe je veilig grote bestanden kunt versturen.

 

Waarom beveiligd versturen

Je zult je misschien afvragen: Waarom zou ik mijn bestanden beveiligd willen versturen? Ongemerkt verstuur je meer vertrouwelijke informatie dan je denkt. Als deze informatie door bijvoorbeeld een lek bij de verkeerde persoon of organisatie terecht komt, zou dat enorme gevolgen kunnen hebben. Zeker wanneer je een bedrijf hebt of informatie vanuit een bedrijf verstuurt, is het dus zaak om voorzichtig te zijn met het versturen van zulke zaken.

 

Waar moet ik op letten?

Het is belangrijk om een aantal zaken te controleren wanneer je gebruik gaat maken van een cloud- of transferprogramma. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te controleren of het betreffende programma de grootte van jouw bestanden kan versturen. Als dit het geval is, kun je verder naar het volgende belangrijke punt: beveiliging en privacy. De manier waarop de organisatie omgaat met jouw informatie is essentieel bij het kiezen van een passend programma. Let daarom op of er gebruik wordt gemaakt van encryptie en of de service voldoet aan de vereisten voor privacy- en gegevensbescherming.

Vergeet de ontvanger niet!

Waar een zender is, is als het goed is ook een ontvanger. Bij sommige programma’s is het verplicht dat de ontvanger van het bestand ook een account heeft bij dezelfde organisatie. Dit is iets dat je vooraf zou kunnen controleren. Verder is het handig als het programma een downloadtermijn heeft waarbinnen de ontvanger het bestand moet downloaden, voordat het verwijderd wordt. Ook het handmatig verwijderen van de verstuurde bestanden zou een functie moeten zijn, zodat het bestand niet onnodig lang blijft opgeslagen in de database van het programma.

 

Welke kosten zijn hieraan verbonden?

Controleer ook zeker van te voren wat de kosten zijn om grote bestanden te versturen bij verschillende programma’s. Soms wordt er een gratis versie aangeboden met beperkte toegang. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u bestanden kunt versturen van maximaal 500 MB per bestand of dat je maar 3 bestanden per week kunt versturen. Het is dan aan jou om te kijken of je toe kunt met de gratis versie of dat je toch een betaalde versie zult moeten aanschaffen. Meestal vallen de kosten voor dit soort diensten wel mee, maar het is belangrijk om te kijken of deze kosten binnen het budget van jou of jouw organisatie past!

 

Concluderend

Weeg af welke programma’s er beschikbaar zijn, welke functies ze bieden en welke kosten eraan verbonden zijn. Op basis van die drie factoren kunt u een uiteindelijke keuze maken en jouw grote bestanden versturen met een gerust hart.

Meer informatie vindt u op secudoc.nl