Lastmilesolutions
Image default
Gezondheid

Meest voorkomende slaapproblemen en oplossingen

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Door een goede nacht slaap heb je de rest van de dag genoeg energie en concentratie, en daarbij komt kijken dat het ook beter is voor je gezondheid. Structureel slecht slapen kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, grotere kans op hart -en vaatziekten en depressie. Er wordt over het algemeen gezegd dat volwassenen minimaal zeven uur per nacht moeten slapen. Er zijn veel mensen met slaapproblemen en deze mensen zoeken naar oplossingen. In dit artikel worden de meest voorkomende slaapproblemen genoemd en een mogelijke oplossing besproken.

Slecht bed

Ten eerste begint het allemaal bij het bed waar je in slaapt. Een slecht matras of bed verstoort de nachtrust natuurlijk en kan daarnaast ook voor andere gezondheidsproblemen zorgen. Ook een te klein bed kan zorgen voor weinig bewegingsvrijheid en dus een slechte nachtrust. Heb je niet de ruimte voor een tweepersoonsbed, dan is er naast een eenpersoonsbed ook de mogelijkheid om een twijfelaar aan te schaffen. Naast het matras en het bed is het ook belangrijk dat je een goed kussen hebt. Er zijn mensen die nek of schouderproblemen kunnen krijgen door een slecht kussen. Ook de stof van het dekbed is daarbij belangrijk. Als het warm is het handig om te kiezen voor katoen, bamboe of linnen. Andere stoffen ademen minder goed en kunnen dus als onprettig worden ervaren.

Geen ritme

Ritme is heel erg belangrijk voor je nachtrust. Steeds een andere keer naar bed gaan en op een ander moment opstaan zorgt voor minder goede slaap en soms ook slaaptekort. Het is dus belangrijk om rond een vaste tijd naar bed te gaan, en ook een wekker te zetten om op een vast moment wakker te worden. Eens in de zoveel tijd een keer daar vanaf wijken is niet erg, maar structureel zorgt voor problemen. Geen vast ritme zorgt er vaak ook voor dat je minder goed in slaap kunt vallen. Dit wordt vaak ook veroorzaakt door activiteiten voor het slapen gaan. Zo willen mensen nog wel eens alcohol nuttigen, veel op de computer zitten of nog net even eten voor het slapen gaan. Deze activiteiten worden afgeraden, want dit kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap komt.

Stress

Veel stress zorgt ook vaak voor slaapproblemen. Je kan heel vroeg naar bed gaan, maar als je hoofd niet klaar is om te slapen, dan gaat dit je ook niet lukken. Vaak kan je dan uren zitten malen of piekeren en kom je uiteindelijk tot heel weinig slaap. Mensen die stress hebben gaan dan vaak tv kijken of op een ander elektronisch apparaat zitten, en dit is ook niet bevorderlijk net voor het slapen. Een tip is om de dingen op te schrijven die in je opkomen, zo onthoud je het voor de dag daarna en kan je het ook wegleggen. Verder is een boekje lezen of een tijdschrift lezen ook een aanrader.

Niet moe

Mensen die laat slapen zeggen “ik ga pas slapen als ik moe ben”. Als je op een dag onvoldoende energie verbruikt of beweegt, en je eet wel om die energie te verbruiken, dan kan het voorkomen dat je moeilijk in slaap komt. Daarom is het ook een aanrader om elke avond even een rondje te lopen of te sporten. Zo zorg je ervoor dat het lichaam moe is en kom je makkelijker in slaap.