Lastmilesolutions
Image default
Electronica en Computers

Waarom voor IT recycling kiezen?

IT afval

De meeste bedrijven hebben wel wat hardware en computers liggen die niet meer gebruikt worden of defect zijn. Denk hierbij aan laptops, computers, monitors, printers en harde schijven, maar ook aan tablets, telefoons en servers. Al deze spullen nemen onnodig veel ruimte in beslag en zullen vroeg of laat opgeruimd moeten worden. Een duurzame oplossing voor het afvoeren van afgedankte IT goederen, is IT recycling.

IT recycling

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die het ophalen van afgeschreven IT apparaten en onderdelen aanbieden. Het afval wordt dan ter plekke opgehaald en afgevoerd. Indien het om een grote hoeveelheid gaat, meestal vanaf 200 kilo, kan het kosteloos opgehaald worden. In overleg is er ook een mogelijkheid om een vergoeding te krijgen bij de opkoop van bruikbare apparaten.

Datavernietiging

Mocht het zo zijn dat er nog gevoelige gegevens op de harddisks staan, dan kunnen die ter plekke of achteraf bij het bedrijf vernietigd worden. De vernietiging wordt door middel van speciale harddisk shredders uitgevoerd. Het is belangrijk dat datavernietiging plaatsvindt, omdat er anders een risico bestaat dat er gevoelige informatie over bedrijven, hun personeel, hun klanten en dergelijke in verkeerde handen terechtkomen. Daarom is het vernietigen van data een essentieel deel van het afvoeren van IT recycling. Na vernietiging wordt er een set documenten met onder andere een ondertekende lijst met serienummers en een gecertificeerde data-afstandsverklaring overhandigd.

WEEELABEX-certificaat

Het is belangrijk om te controleren of het bedrijf dat aan IT recycling doet in het bezit is van een WEEELABEX-certificaat. WEEELABEX (Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence) is een initiatief van Europese inzamelsystemen. Het bepaalt wat het minimale kwaliteitsniveau is voor inzameling, opslag, transport, recycling en hergebruik van elektrisch en elektronisch afval. De naleving van de vastgestelde kwaliteitseisen worden door onafhankelijke auditors gecontroleerd en er worden rapportages opgemaakt van de verwerkte volumes en bereikte recyclingresultaten. Het laten afvoeren van IT afval door een bedrijf dat niet gecertificeerd is, kan alle betrokkenen een boete opleveren.

Overige apparaten

Naast hardware en computers kunnen er ook andere apparaten meegenomen worden bij het afvoeren van IT afval. Ook alle andere apparaten waar elektronen in zitten, kunnen gerecycled worden. Denk hierbij aan huishoudelijk apparatuur uit de bedrijfskeuken, radiozenders en ontvangers en muziekinstallaties.

Het recyclen van IT en het vernietigen van harde schijven heeft dus vele voordelen. Het zorgt niet alleen voor een opgeruimd kantoor of andere bedrijfsruimtes, het draagt ook bij aan een beter milieu en het voorkomt datalekken. Voor een grote IT opruiming is IT recycling een hele goede optie.