Lastmilesolutions
Image default
Energie

Waarom wordt opslag van energie tegenwoordig veel gebruikt?

Opslag van energie als schone optie

In de vele sectoren is opslag van energie een groeiend item. Hierbij wordt er gekeken naar de beste manieren om minder brandstof te gebruiken en om meer in te zetten op opgewekte energie. Dit wordt gerealiseerd door een accu toe te voegen aan hetgeen deze van de nodige stroom moet voorzien. Je kunt bijvoorbeeld denken aan auto’s die hybride zijn en daarmee deels op brandstof en deels op de accu werken. Maar ook aggregaten en generatoren zijn populair. Om deze reden is het belangrijk om ook op dat vlak naar mogelijke verbeteringen te kijken die een schoner milieu tot gevolg hebben. Maar hoe werkt opslag van energie nou eigenlijk?

De werking achter een aggregaat met opslag van energie

Normaliter werkt een aggregaat door middel van een verbrandingsmotor. Hier wordt diesel voor gebruikt en deze zorgt ervoor dat de stroom gegenereerd wordt. Zo kan elk apparaat dat er op wordt aangesloten naar behoren functioneren. Bij een aggregaat met opslag van energie wordt er een accu aangesloten op het aggregaat. Deze zorgt ervoor dat op de gewenste momenten de accu gebruikt kan worden in plaats van de verbrandingsmotor.

Een stap verder in de mogelijkheden

Een accu die wordt aangesloten op een aggregaat is al een groene optie. Zo voorkom je dat je niet altijd de verbrandingsmotor hoeft in te zetten. Iets dat zelfs schadelijk kan zijn als de verbrandingsmotor aanstaat met een te kleine deellast. Er kan zelfs nog een stap groener gedacht worden. Zo is het bij sommige bedrijven in de energiesector mogelijk om een aggregaat met zowel een accu als met zonnepanelen te gebruiken. Zo maak je optimaal gebruik van een natuurlijk opgeladen batterij. Je hebt in dat geval feitelijk drie soorten motoren. Als eerste zal hier de door de zon opgewekte stroom ingezet worden. Vervolgens wordt er overgeschakeld op de accu. En pas als deze leeg is functioneert het aggregaat op de originele verbrandingsmotor.

Vele voordelen van het gebruik van opslag van energie

Het gebruik van opslag van energie heeft voor jouw aggregaat vele voordelen. Zo kun je de schade beperken die ontstaat bij een te kleine deellast. Te kleine deellast zorgt voor niet optimaal verbrande diesel en dat heeft roetvorming tot gevolg. Door de accu in te zetten op momenten dat de generator niet op honderd procent hoeft te werken (denk aan een bouwplaats waar ’s nachts slechts de bewakingscamera’s en een aantal lichten hoeven te werken) voorkom je deze schade. Daarbij bespaar je op een aantal zaken. Hoe minder jij gebruik maakt van de originele verbrandingsmotor, hoe minder diesel er gebruikt wordt. Een aggregaat met opslag van energie heeft daarmee als voordeel dat je minder diesel gebruikt. Dit is zowel goed voor je portemonnee als voor het klimaat. Daarnaast maakt een verbrandingsmotor geluid als deze aanstaat. Het kan voor overlast zorgen als er in de buurt van een leefgebied continu een lage brom te horen is. Een accu neemt deze geluidsoverlast weg. Hetzelfde geldt voor eventuele stankoverlast. Het verbranden van diesel brengt een bepaalde geur teweeg. Mensen die lange tijd dicht in de buurt van het aggregaat moeten zijn kunnen hier hinder van hebben. Ook hier zorgt de aangesloten accu voor de oplossing. Zo biedt een aggregaat met opslag van energie voor mens en milieu veel voordelen.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag/