Kinderen zijn van nature makers. Ze willen bouwen, ontdekken, slopen en opnieuw proberen. Toch verdwijnen die eigenschappen vaak naar de achtergrond wanneer schermen een dominante rol krijgen in hun dagelijks leven. Hoe help je je kind om weer maker te worden? Niet in een virtuele wereld, maar in de echte, met zijn of haar eigen handen en ideeën.
Geef ruimte om te proberenEen kind dat leert maken, heeft vooral één ding nodig: ruimte. Ruimte om te experimenteren, om fouten te maken, om opnieuw te beginnen. Dat vraagt om geduld van ouders, en soms ook om het loslaten van de neiging om meteen te helpen. Laat je kind proberen. Laat het misgaan. Want dat is precies hoe een maker leert.
Creëer thuis een plek waar geknutseld, gebouwd en ontworpen mag worden. Een tafel vol restmateriaal, gereedschap dat veilig te gebruiken is, dozen, touwtjes, tape en karton. Niet om een perfect resultaat neer te zetten, maar om ideeën tot leven te brengen.
Van frustratie naar trotsVeel kinderen raken gefrustreerd als iets niet meteen lukt. Dat hoort erbij. Een echte maker weet dat fouten onderdeel zijn van het proces. Door daar als ouder op de juiste manier mee om te gaan, aanmoedigen, vragen stellen, samen zoeken naar een andere oplossing, leert je kind doorzetten. De trots als het dan wél lukt, is onbetaalbaar.
Leer je kind dat maken niet alleen gaat over techniek, maar ook over creativiteit, over verbeeldingskracht, over iets maken dat nog niet bestond. Dat kan een technisch bouwwerk zijn, maar ook een fantasierijk voertuig, een poppenhuis of een zelfbedacht spel. Alles telt, zolang het maar uit henzelf komt.
Geef het goede voorbeeldKinderen kopiëren gedrag. Als jij zelf nooit iets bouwt of repareert, zullen zij dat ook minder snel doen. Maar als ze jou zien klussen, tekenen of ontwerpen, dan inspireert dat. Je hoeft geen techneut te zijn om een maker in je kind wakker te maken. Samen een lamp ophangen, een kast in elkaar zetten of een vogelhuisje bouwen, het zijn allemaal kansen om een mindset van maken over te dragen.
Zeg ja tegen verwonderingMaken begint vaak met verwondering. Waarom werkt iets zo? Wat zou er gebeuren als ik dit doe? Die vragen wil je stimuleren. Geef je kind dus ook boeken over techniek, laat filmpjes zien over uitvinders, ga samen naar een wetenschapsmuseum. Alles wat nieuwsgierigheid aanwakkert, kan een startpunt zijn voor iets moois.
Bij zappie geloven we dat elk kind een maker is. Daarom zorgen onze educatieve projecten ervoor dat kinderen elke maand aan de slag kunnen met bouwen, ontdekken en creëren. Niet achter een scherm, maar in de echte wereld, met tastbare materialen en echte resultaten.
Wil jij je kind stimuleren om te denken, proberen en maken? Bekijk dan de mogelijkheden van zappie en help ze groeien als maker – van binnenuit.
|
Kinderen zijn van nature makers. Ze willen bouwen, ontdekken, slopen en opnieuw proberen. Toch verdwijnen die eigenschappen vaak naar ...

Tags: