Lastmilesolutions
Image default
Vervoer en transport

De wetgeving rondom aanhangers

Aanhangers op de weg is geen zeldzame verschijning. Overal waar in Nederland auto’s kunnen rijden, kunnen aanhangers gezien worden. De meeste auto’s hebben geen achterklep met een laadruimte waar alles in past, vandaar dat aanhangers erg van pas kunnen komen. Op aanhangers past niet alleen meer inhoud, de objecten kunnen ook meer uitsteken, terwijl bij een auto dat al gauw niet past. Een gemiddeld mens zal geen aanhanger in bezit hebben, maar indien nodig zijn ze gewoon te huren bij particuliere bedrijven. Op deze manier kan iedereen genieten van de voordelen van een aanhanger. Maar een aanhanger achter de auto maakt het rijden wel anders, voornamelijk in zijn achteruit. Om deze reden zijn er extra regels bedacht voor het rijden met een aanhanger.

Rijbewijs B

Met het standaard autorijbewijs, rijbewijs B, mag er met een aanhanger worden gereden. Dat betekent dat iedereen die in het bezit is van het autorijbewijs met een aanhanger zou mogen rijden. Omdat rijden met een aanhanger toch anders is dan zonder, mag dit met een standaard rijbewijs maar tot een bepaald gewicht. Met het rijbewijs B mag je met een aanhanger achter de auto de weg op, als de aanhangwagen in totaal niet meer weegt dan 750kg. Het totaal wordt berekend door het gewicht van de aanhanger bij het laadvermogen op te tellen. In een ander geval mag de aanhangwagen zelf wel meer wegen dan 750kg, maar alleen als het gewicht van het trekkende voertuig en de aanhangwagen niet boven de 3500kg weegt.

Het gewicht van de aanhanger dat getrokken moet worden, mag niet meer wegen dan het totale trekvermogen van de auto. Weegt dit wel meer, dan is er een speciaal rijbewijs nodig.

De snelheid

Met aanhangers mag vaak niet boven bepaalde snelheden worden gereden. Vaak staat er achterop een aanhangwagen ook een bordje met de maximale toegestane snelheid. De regels op het gebied van snelheid met een aanhangwagen zijn als volgt:

–          Maximaal 50 kilometer per uur binnen de bebouwde kom

–          Maximaal 80 kilometer per uur buiten de bebouwde kom

–          Maximaal 90 kilometer per uur op autowegen of snelwegen als de aanhangwagen en belading niet meer wegen dan 3500kg

–          Maximaal 80 kilometer per uur op autowegen of snelwegen als de aanhangwagen en belading meer wegen dan 3500kg

Verplichte onderdelen

Sommige aanhanger onderdelen zijn verplicht. Voorbeelden hiervan zijn een zichtbaar kenteken, bagagenetten en ook misachterlichten in sommige gevallen. Een aanhanger zorgt ervoor dat het achter kenteken van een auto niet meer zichtbaar is, vandaar dat deze op de aanhanger zichtbaar moet zijn. Aanhangwagens die niet meer wegen dan 750kg moeten één of twee mistachterlichten hebben. Bij kentekens die meer wegen dan 750kg zijn in sommige gevallen de mistachterlichten niet verplicht, dat ligt aan het bouwjaar. Bagagenetten zijn verplicht ter bescherming van de vervoerde goederen. Het laatste wat moet gebeuren is dat spullen van de aanhanger vallen en op de weg komen. Hierdoor zijn aanhanger- en bagagenetten verplicht gemaakt. Aanhangeronderdelenshop.nl heeft alle nodige onderdelen en meer informatie.