Lastmilesolutions
Image default
Vervoer en transport

Fleet management, fleet control of zoals wij Nederlanders zeggen: wagenparkbeheer

Wat kun je er mee en wat zijn de voordelen van efficiënt wagenparkbeer?

Nieuwe technologieën hebben het wagenparkbeheer de afgelopen jaren sterk veranderd. Het digitaliseren van informatie heeft veel impact op wagenpark beheer en haar beheerders en is tegenwoordig vrijwel onmisbaar. Maar wat is wagenparkbeheer precies? En wat zijn de voordelen van Rittenregistratie, GSP auto trackers en Rijgedrag analyse tools? Het antwoord op deze vragen lees je in dit blog.

Wat is wagenparkbeheer precies?

Fleet management, ook wel wagenparkbeheer genoemd, is een manier waarop bedrijven hun voertuigen organiseren, onderhouden, bijhouden en financieren. De beheerder ervan is de wagenparkbeheerder of fleet manager. Een wagenparkbeheerder heeft een uiteenlopend takenpakket en moet daarnaast ook verschillende belangen behartigen. Van het bepalen van de strategie bepalen – wat zijn de mobiliteitsbenodigdheden en het beschikbaar budget? – tot aan het opzetten van een voertuigbeleid en brandstofbeleid. Maar ook het regelen van onderhoud en kosten. Daardoor zijn er vaak meerdere afdelingen binnen een bedrijf bij betrokken.

 

Nieuwe ontwikkelingen in fleet management transformeren de branche. We kunnen ons dan ook afvragen of de rol van wagenparkbeheerder nog steeds hetzelfde gebleven is of dat deze mee verandert met de ontwikkelingen. Ooit werkten wagenparkbeheerders met handmatige hulpmiddelen als een notieblok, specificatieboeken, rekenmachines om hun vloten te beheren.

Maar de wagenparkbeheertechnologie is de afgelopen decennia in een rap tempo verandert. Tot dusver is de rol van wagenparkbeheerder altijd geweest om voertuigen met de beste performance voor de taak te selecteren en ervoor te zorgen dat ze veilig en economisch worden bediend. Maar ontwikkelingen als live-data-analyse en rapportage zijn van grootse waarde geworden voor wagenparkbeheerders van nu. Hierdoor heeft een beheerder nu directe toegang tot gegevens die voorheen maandenlang verzameld zouden moeten worden.

Zo creëer je een efficiënter en productiever wagenpark

Wagenparkbeheerders kunnen met deze gegevens de prestaties van bestuurders analyseren en verbeteringen aan te brengen. Daarnaast kunnen fleetmanagers nu beter en sneller hun doelstellingen bereiken en zo een in een algemeen productiever wagenpark creëren. Dit kan door:

Maak gebruik van een GPS auto tracker

Een GPS auto tracker geeft de locatie weer van de zender en maakt het mogelijk om de zender altijd en overal live te volgen. Om deze reden kun je een GPS auto tracker inzetten om bijvoorbeeld een voertuig te volgen. Het voortkomt diefstal niet, maar het zorgt er wel voor dat je de auto of ander voertuig weer terug kan vinden. Ook is vaak handig voor de verzekering. Mogelijk levert het je zelfs een korting op voor de diefstalverzekering. Erg voordelig dus.

Naast dat een GPS tracker auto’s kan opsporen bij diefstal kan het ook bijdragen aan het nauwkeurig monitoren van rijgedrag: het kan eenvoudig ritten, routes en kilometers registeren.

Zet rittenregistratie in

Met rittenregistratie bespaar je eenvoudig onnodige administratieve kosten. Daarnaast helpt het wagenparkbeheerders te voldoen aan de eisen die de overheid stelt aan de documentatie voor de verwerking van kilometervergoedingen. Ook voorkomt het naheffingen en boetes.

Werk met rijgedrag analyse tools

De rijgedrag analyse tool voorziet de fleetmanager van informatie die gebruikt kan worden om het rijgedrag van chauffeurs te verbeteren. Rijgedrag is onder andere van invloed op: duurzaamheid, brandstofkosten onderhoudskosten, maar ook op schade of ongelukken.

Het bijhouden van het rijgedrag stimuleert chauffeurs om veiliger te rijden. Door rijgedag bij te houden stimuleer je chauffeurs veiliger te gaan rijden. Dit betekent een kleinere kans op ongevallen. Dat kan dan weer leiden tot lagere verzekeringspremies. Reduceer ook de CO2-utistoot van jouw wagenpark door een goede doorstroom in het verkeer. Ook inzicht in het stationair gebruik van voertuigen zorgt ervoor dat CO2-uitstoot kan worden verlaagd. Dit vermindert tevens operationele- en onderhoudskosten. Bespaar gelijk op bandstof en behoud gelijk een stukje natuur.

Samenvattend betekent beter rijgedrag een efficiënter wagenpark met minder kosten, minder ongevallen en meer duurzaamheid!

‘coach jouw chauffeurs tot beter rijgedrag!’

De voordelen van een efficiënt wagenparkbeheer:

–          meer informatie in minder tijd;

–          een goed draaiende organisatie met meer overzicht;

–          kosten besparend door inzicht in rijgedag van chauffeurs;

–          beter voor het milieu.

Start vandaag nog met het efficiënter maken van jouw wagenpark door slimme fleet management software.