Lastmilesolutions
Image default
Entertainment

Hoe Ali B bekend is geworden

Ali B’s volledige naam is Ali Bouali en werd geboren in Zaanstad op 16 oktober 1981. Momenteel is hij 1 van de meest bekende artiesten van Nederland. Op tweejarige leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam. In Amsterdam-Oost en Amsterdam de Pijp maakte hij kennis met hiphopmuziek. Ali is niet de jongen in computerspelletjes, hij hangt het liefst een paar dagen op straat. Hij en zijn neef hangen in de buurt rond en vermaken zijn vrienden met verhalen en grappen. Osdorp Posse liet hem kennismaken met hiphopmuziek. Hij reciteert het rijm van de liedjes van Osdorp Posse en ontwikkelt zo een nieuw talent: rap. 

Nadat hij een tijdje de teksten van anderen had gekopieerd, begon Ali zijn eigen teksten te schrijven. Dit werd goed ontvangen door de jongens in de buurt, wat hem inspireerde om door te gaan. Op veertienjarige leeftijd verhuisde hij met zijn moeder en broer naar Almere. Daar gaf hij zijn eerste echte optreden voor maar liefst 400 mensen. Het publiek was enthousiast en Ali wist dat dit het begin was van goede dingen. In naam van Ali B verwees hij naar de manier waarop de media berichtten over Marokkaanse criminelen, en hij trad overal op. Zijn bekendheid is snel gestegen en iedereen heeft het over ‘die lijpe Mocro’ of ‘Alibaba’, ook wel Ali B genoemd, zijn drukke en energieke optreden. In 2002 werd hij genomineerd als Grote Prijs van Nederland. Hij kreeg deze nominatie omdat hij als een van de weinigen in Nederland hiphop en comedy zo goed weet te combineren. Hij verloor in de finale met een kleine marge van zanger Corey. 

In 2008 ging Ali met Sjaak naar Marokko, waar ze de internethit “Nothing to make” opnamen. Ali is de eerste persoon die daadwerkelijk 101 Barz rapt in de show “101 Barz”, waaruit blijkt dat hij de baas is. Een paar maanden later rapte Ali zelfs 202 Barz, wat iedereen verraste. Samen met Sjaak boekte Ali succes met het nummer “Baas”. Daarnaast had Ali B ook discussies en optredens met Switch Now op middelbare scholen in Nederland. Dit is een initiatief van de klimaatbeweging Ali B en HIER, die studenten een platform biedt om hun mening te geven over klimaatkwesties. Ten slotte verscheen Ali dit jaar twee seizoenen op tv als presentator in zijn eigen show “Ali B’s Apartment”.