Lastmilesolutions
Image default
Business / Publishing and Printing

De riethandel

Wist je dat het meesten riet wat je op de daken van Nederlandse huizen ziet niet uit Nederland komt? Nederland kan maar 30% van de rietdekkersmarkt voorzien uit eigen oogst. Ondanks dat is Nederland wel een groot land wat riet betreft. Ze zijn vooral groot in opslag en transport van riet naar andere landen. Er wordt dus veel eenjarig riet geïmporteerd uit andere landen. Riet komt met name uit Oost-Europa, Turkije, Oostenrijk maar ook uit verdere landen zoals China. Tussen december en april wordt dit eenjarig riet dan geoogst omdat er dan geen blaadjes aan de stengels zitten.

De reden dat een rietdekkersbedrijf alleen eenjarig riet gebruikt is omdat er dan nog geen blaadjes aan zitten en dat het een goede lengte heeft om er een dak van te dekken. Daarnaast is het riet dan lang, fijn, hard en recht.

 

Riet uit Nederland wordt ook opgeslagen in overdekte loodsen zodat het riet niet nat wordt. Dan wordt het in bossen gemaakt zodat het makkelijk te vervoeren en verkopen is aan rietdekkers. Als het eenmaal is aangekomen bij de rietdekkers kan het op de dakken worden gelegd. Van den Bergh rietdekkers is een bedrijf dat zich daar in heeft gespecialiseerd. Het is echt vakmanschap geworden omdat het nemen van rieten daken niet zo populair meer is. Kleine speciaistische bedrijven doen het nog steeds en zijn er heel goed in. Rietdekkers deden vroeger ook aan het snijden van riet en andere werkzaamheden betreft deze plant. Nu wordt dit niet meer door de rietdekkers gedaan maar door transportbedrijven en de mensen die riet verbouwen. Rietdekkers houden zich nu alleen nog maar bezig met het dekken van de daken met riet. Als het rietdak klaar is zal het 20 tot 30 jaar duren voordat het dak vervangen zal moet worden. Vocht heeft wel veel invloed op de staat van het rieten dak. Er kunnen namelijk algen ontstaan en dat moet voorkomen worden. Anders zal het dak namelijk gaan rotten en dan is zonde omdat rieten daken vrij prijzig kunnen zijn.

https://www.rietwerk.nl/