Lastmilesolutions
Image default
Business / Publishing and Printing

Voor- en nadelen van houten vloeren

Houten vloeren zijn uiterst veelzijdig. Een houten vloer wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als de meest representatieve vloerbedekking. Hout op de vloer vond zijn weg naar woningen tijdens de industrialisatie in de 19e eeuw. In die tijd was het strokenparket van smalle houten elementen modern en het leggen van de eens zo uitgebreide vloerbedekking werd eenvoudiger dankzij dunnere stalen spijkers en betere kleefstoffen. De in de jaren 1950 ontwikkelde lakkit maakte het parket gemakkelijk te reinigen. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit het leven.

Afdichten van houten vloeren: Olie, was of toch vernis?

Alleen de juiste afdichting maakt van houten vloeren een bestendige vloerbedekking. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. In het geval van oliën wordt een onderscheid gemaakt tussen niet-hardende oliën en verhardende oliën. Beide systemen vormen geen gesloten laag. Het hout kan ademen, is echter ook gevoelig voor water, vetspatten of andere onzuiverheden.

Waterafstotend afdichting

Oil-wax systemen zijn een alternatief voor pure oliën. Hier dringt de olie diep door in de poriën van het hout, terwijl de was op het oppervlak blijft liggen. Het heeft een antislip, vuil- en waterafstotend effect. Olie kunsthars afdichtingen hebben ook een gelijkaardig effect. Deze bevatten echter oplosmiddelen die tijdens de uitharding in de lucht vrijkomen. Op de vloer vormt zich een stevige, waterbestendige en mechanisch bestendige folie.

Vloeren van hout kunnen ook alleen met was worden verzegeld. Dit heeft een waterafstotende werking en beschermt het hout tegen vuil en slijtage. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen koud waxen en warm waxen. Naast natuurlijke oliën en wassen worden vernissen op waterbasis steeds belangrijker voor een vloer van hout. Ze bevatten een laag gehalte aan oplosmiddelen, bieden voldoende bescherming, zijn gemakkelijk aan te brengen en niet brandbaar.

Makkelijk in onderhoud

Een houten vloer is relatief eenvoudig te onderhouden. In de regel volstaat een droge reiniging met een bezem, stofzuiger en af en toe een vochtige doek. Om krassen te voorkomen, is het raadzaam om meubels uit te rusten met viltglijders. Voor vragen of meer specifieke informatie kunt u uiteraard altijd terecht bij de professionals van Bax Houthandel.