Lastmilesolutions
Image default
Business / Publishing and Printing

WA verzekering of aansprakelijkheidsverzekering?

Als je eenmaal gaat kijken naar verzekeringen, zal je waarschijnlijk stuiten op twee begrippen die erg veel op elkaar lijken: WA-verzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Ze lijken (en dekken zelfs) heel vaak dezelfde schade, maar ze niet hetzelfde. Het verschil zit namelijk in het juridische. Een WA-verzekering is bij wet verplicht en is bestemd voor automobilisten, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering vrijwillig is en bestemd is voor alle vormen van risico en ongeluk.

Welke moet ik kiezen?

De wettelijke aansprakelijkheid (WA) dekt de schade aan het voertuig van een ander. Bij aanrijdingen ben je dus ervan verzekerd, indien jij de schuldige bent, dat het voertuig van het ander gemaakt kan worden. De WA-verzekering geldt dus alleen voor auto’s.

Bij een aansprakelijkheidsverzekering gaat het veel ruimer dan alleen een voertuigverzekering. Als je onbedoeld schade aanricht aan een vaas of een glas van iemand anders, dan kun je het laten dekken door de verzekering.

Bij de aansprakelijkheidsverzekering heb je dus veel meer mogelijkheden. Zie dit niet als een vervanging voor de WA. Want zodra je een auto heb, ben je bij wet verplicht om die WA te verzekeren.

De verwarring

Behalve dat je nu weet wat het verschil is tussen de verzekeringen, weet je ook welke je de meeste voordelen geeft. Het kan verwarrend zijn, omdat je met een aansprakelijkheidsverzekering, ook de schade aan een ander voertuig kan laten dekken. Dus WA-verzekeringen zijn op dat gebied wel hetzelfde, maar stoppen ook echt alleen bij transportmiddelen in het verkeer.