Lastmilesolutions
Image default
Bedrijven

Veilig werken als hijskraanmachinist

Indrukwekkend als je langs een bouwplaats rijdt is de grote hijskranen die vaak nog van 10 kilometer afstand te zien zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat bij het inzetten van hijskranen en andere type kranen veiligheid heel belangrijk is. Iedere locatie waarop de kraan is geplaatst is anders, waardoor de werksituatie niet over één kam geschoren kan worden. Omdat er regelmatig ongevallen gebeuren met een hijskraan is een wet- en regelgeving opgesteld om veiliger te kunnen werken met hijskranen en met afstandsbediening voor industrie. In dit artikel leggen we uit waarom je met de bediening van bovenloopkraan of andere kranen voorzichtig moet zijn en waar je op moet letten.

Waarom veilig werken?

Zoals in de inleiding al benoemd zijn de kranen waarmee gewerkt worden, waarbij de hijswerkzaamheden behoren tot een zeer risicovolle activiteit. Denk maar aan de ongelukken en incidenten die regelmatig in het nieuws zijn waar een hijskraan bij betrokken is. Om dit in cijfers uit te drukken: Elk jaar vallen er 7 doden bij het gebruik van een hijskraan, elk jaar zijn er 36 ongevallen met blijvend letsel en elke week valt ergens in Nederland een kraan om.

Als je met een afstandsbediening voor industrie werkt is het dus van groot belang, dat je weet wat je doet en dat je om weet te gaan met een bediening van een bovenloopkraan. We willen natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen dat bovenstaande cijfers blijven doorzetten en daarom is het van belang dat de aandacht uitgaat naar het veilig werken.

Wetgeving

In Europa gelden Europese richtlijnen als het gaat over de veilige inzet van hijskranen. Hierbij gelden er zowel productrichtlijnen als ook sociale richtlijnen. Als het gaat over de productrichtlijnen, dan is het van belang dat er minimum voorschriften dienen te gelden en dat technische handelsbelemmeringen weggenomen dienen te worden.

Een afstandsbediening voor industrie gebruiken dient op een juiste manier te gebeuren, waardoor ook hiervoor minimum voorschriften gelden, net als voor de bediening van een bovenloopkraan. Met deze voorschriften wordt de veiligheid en de gezondheid op de werkplek bevordert.

Processtappen

Om de kans op bedrijfsongevallen zo veel mogelijk te minimaliseren is het van belang dat er plannen worden opgesteld en risicobeoordelingen worden uitgevoerd. Als blijkt dat er te veel risico is, dan kan gebruik van de hijskraan gestaakt worden, waardoor de kans op ongelukken wordt verminderd.

De processtappen zijn dus als volgt:

  1. Definiëren van de hijsactiviteiten
  2. Plannen van de werkzaamheden
  3. Vastleggen benodigde mensen en middelen
  4. Beoordelen werkterrein
  5. Uitvoeren
  6. Evalueren
https://www.hetronic.nl/